čtvrtek 3. dubna 2014

Březen/Duben 2014 - #06

Newsletter Jednoty školských informatiků - #06 - březen/duben 2014

Jednota školských informatiků nabízí nepravidelný seznam novinek a tipů na akce pro všechny nadšence pro inovativní i tradiční využití digitálních technologií ve vzdělávání a pro výuku informatiky a ICT. * Jednota školských informatiků sdružuje učitele ZŠ, SŠ i VŠ se zájmem o digitální technologie ve vzdělávání, ICT metodiky a správce sítě. * Zájemci o členství doporučujeme seznámit se se stanovami sdružení a k vyplnění přihlášku sdružení. * Členský příspěvek pro člena sdružení je 400 Kč na kalendářní rok, členským příspěvkem podpoříte i tvorbu tohoto newsletteru do budoucna. * Informace o sdružení - www.jsi.cz

Stalo se  

Nabízíme seznam zajímavých akcí a událostí v oblasti technologií ve vzdělávání. Nejde o akce, které organizuje Jednota JŠI, pokud není explicitně uvedeno.

Příprava Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020
  • Nadále probíhá příprava materiálů pro Strategii digitálního vzdělávání do roku 2020, zájemci o problematiku mohli navštívit již 5 setkání širší pracovní skupiny. Poslední setkání pracovní skupiny se uskutečnilo 24. března 2014. Jednota JSI vyjádřila své stanovisko ke vznikající strategii na posledním jednání výboru spolku.
GET ONLINE WEEK – vyvrcholila ve dnech 24. - 30.3. 2014
  • Get Online Week 2014 je kampaň evropských telecenter na podporu zaměstnanosti s využitím počítačových a online (ICT) dovedností. Komunitní kampaň probíhala po celé Evropě, v 30 evropských zemích, a zaměří se na testování digitálních dovedností a diskuze o jejich využití při hledání pracovních míst a zlepšování pracovních pozicí - v telecentrech, knihovnách, nevládních organizacích a vzdělávacích centrech.
  • www.getonline.cz
Konference JUNIORINTERNET
Konference pro ředitele ZŠ a SŠ – Vzdělávání pro 21. století
  • 18. březen a 25. březen
  • V březnu zorganizovala společnost Bohemian Ventures s. r. o. dvě akce s tématem technologií pro ředitele ZŠ a SŠ. Na obou akcích vystoupili zástupci Jednoty školských informatiků a jejich partneři s podnětnými příspěvky (online aplikace MAGISTR pro ředitele škol, projekt In-Generation, aktivity KVIC, CZ.NIC, konference Počítač ve škole, projekt TABLEXIA). Ke stažení jsou vybrané prezentace z bloku věnovaného Jednotě školských informatiků.

Stane se

Počítač ve škole
  • Tradiční celostátní konference učitelů ZŠ a SŠ o technologiích ve vzdělávání se bude konat 15.–17. dubna na gymnáziu v Novém Městě na Moravě. Hlavními tématy letos budou (1) strategie digitálního vzdělávání do roku 2020; (2) výuka s dotykovými zařízeními; (3) projekty škol a (4) geografické informační systémy ve výuce. Termín pro přihlášky přednášky a workshopu je 21. března 2014, registrace na konferenci bude ukončena 4. dubna 2014.
  • portál Počítač ve škole
Konference Internet a technologie
  • Ve čtvrtek 22. května se v reprezentativních prostorách smíchovského pivovaru uskuteční další ročník konference Internet a Technologie 14. Na programu budou i tentokrát prezentace a workshopy věnované tématům spojeným s Internetem, internetovými technologiemi a doménami. Organizátoři akce z CZ.NIC v tuto chvíli připravují program, který bude zveřejněn na stránkách akce na konci dubna. Od této doby bude také možné se na konferenci přihlásit. Internet a Technologie 14 navazuje na předešlé ročníky; první setkání s tímto názvem se konalo v roce 2008.
  • Informace na stránkách Akademie CZ.NIC
Končí podpora Windows XP
  • Dne 8. dubna 2014 končí podpora operačnímu systému Windows XP. Uvítáme náměty a zkušenosti škol, které mají systém nasazený a zvažují příslušná opatření, lze na email jsi (zavináč) jsi.cz.

JSI informuje - Akce (nejen IT) ve školství


Datum Název akce Místo konání Odkaz
7.-8. dubna Konference ISSS Hradec Králové http://www.isss.cz/
10. dubna Termín registrace na konferenci Počítač ve škole 2014
http://www.pocitacveskole.cz/
12. dubna Teachers Summit/Učitelský summit 2014 Praha - Nebušice http://www.ucitelskysummit.cz/
15.-17. dubna Konference Počítač ve škole 2014 Nové Město na Moravě http://www.pocitacveskole.cz/
25. dubna Uzávěrka soutěže "Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!" online http://goo.gl/P77zDn
26. dubna Světový den duševního vlastnictví Organizace WIPO

Podrobnosti a další akce najdete v kalendáři na webu JSI. Výše uvedené akce nepořádá Jednota školských informatiků, vznikají sdílením tipů na akce členů sdružení. Jednota JSI neručí za kvalitu nabízených akcí, reflexe akcí uvítáme na emailu jsi@jsi.cz.

Tip pro sdílení mezi kolegy do sborovny

Software na úřadech a jeho otevřené alternativy
Vydává: Liberix
Brožura ke stažení.
 
PDF brožura je určena primárně vedoucím IT oddělení a manažerům, kteří mají vliv na nákup softwaru. Vysvětluje charakteristické vlastnosti open-source softwaru, okolnosti jeho pořízení a nasazení. Zabývá se častými předsudky nebo obavami, dokládá na příkladech z praxe výhodnost open source. Zdůrazňuje výhody otevřených formátů jako OpenDocument Format a nezávislost na jednom výrobci.

Cílem aktivit Liberixu a mnoha dalších lidí  je zavádění open-source softwaru na úřady, do škol a jinam, kde najde své uplatnění. K tomu jsou potřeba informace a zpětná vazba těch, kdo se softwarem přicházejí do kontaktu. Prosíme tedy, abyste po stažení a přečtení brožury vyplnili dotazníkový formulář. Pomůže nám získat cenné informace a připravit další cíle.
Vyplňte, prosím, po přečtení brožury tento formulář zpětné vazby.

Zajímavé odkazy

Představujeme partnera JSI

Organizační tým konference Počítač ve škole

Žádné komentáře:

Okomentovat